top of page

ERVARINGEN

Paardencoaching

"Hoi ,

Ik ben Wesley en krijg als een tijdje coaching van Monique.

Ik ben een jongen met een aardige rugzak, daar bedoel ik mee te zeggen heb best veel mee gemaakt. Toen heb ik me laten vertellen en wou het ook zelf om op paarden therapie te gaan.

Bij de eerste ontmoeting was ik al gelijk verkocht. In eerste instantie was er niet meteen een band maar wel een klik,

Na een paar weken kreeg ik een band.

Heb verschillende coachings gehad en eentje was best bijzonder. Zo als gewoonlijk ging Chaves rollen in het zand. Toen was hij klaar en bleef liggen, ik was toen met Monique aan het praten over wat ik had mee gemaakt. Dat was heel emotioneel voor mij en zocht toen troost bij Chaves. Ik liep er heel voorzichtig heen en hij bleef nog steeds liggen op zijn plek en wat er toen gebeurde was heel erg mooi. Chaves liet het toe om tegen hem aan te liggen. Dit hadden ik en Monique nog nooit mee gemaakt. Dat deed me zo goed en hij gaf me zo veel vertrouwen. Het was toen een emotionele en een zware dag voor me maar het deed me goed, weer een stukje wat ik toen los kon laten. 

Ik leer ook dingen hoe ik me zelf rustig kan houden, bijvoorbeeld door mijn ademhaling. En ik leer ook dingen wat ik in verleden niet heb gekund en nu wel kan, zo als stevig in mijn schoenen staan. Ik durf nu ook voor mezelf op te komen, wat ik in verleden niet deed. En waar ik het ook veel over heb met Monique is; wat is verstandig, juiste keuzes maken bijvoorbeeld. 

Ik vind dit echt een aanrader, mij helpt het erg veel en zie zelf ook dat ik er in groei.

Monique staat voor iedereen klaar en kan je helpen naar de juiste wegen die bij jou helpen of wat jouw wensen zijn in waar je mee geholpen wil worden.

 

Vriendelijke groet, Wesley"

Wesley

"Paardencoaching, de mooiste en zuiverste manier ooit voor mij!

De eerste keer dat ik voor Chavez stond en naar hem keek voelde ik meteen ‘’Jij weet wat er in me speelt’’ en ik had nog geen woord gezegd. Waar je bij alle therapieën, psychologen of psychiaters voor de zoveelste keer anderhalf uur je verhaal moet doen en helemaal leeg en versleten naar buiten komt is dit zonder woorden binnen een paar seconde duidelijk wat er speelt. Het voelt ontzettend kwetsbaar maar tegelijkertijd voelde ik me na een hele lange tijd ineens zo veilig. Er is geen ruis op de lijn, het is zo puur een verbinding van hart tot hart tussen jou en mij. Het paard zal nooit oordelen, zal je niet doorsturen naar de zoveelste hulpverlener omdat je niet in het hokje past of het te complex is. Het paard staat naast je, wil je helpen en hij laat je voelen dat het allemaal oké is, maar vooral dat jij oké bent!

 

En laten we ook vooral mijn coach Monique niet vergeten in dit verhaal, die Chavez zo goed kent en mij kan vertellen wat hij laat zien en me hier doorheen leidt.

 

Chavez helpt mij praten, hij helpt me zodat ik de voor mij pijnlijkste en heftigste gebeurtenissen tegen Monique kan vertellen. Alles wat ik zolang diep weggestopt had en van sommige dingen niet eens meer wist dat ze nog zo diep achter een dikke muur zaten. Ik begin dus steeds beter stapje voor stapje te begrijpen waarom het nog dagelijks zo’n impact heeft in mijn leven.

 

Je krijgt nieuwe inzichten, je leert jezelf opnieuw kennen. Ik heb weleens dat ik denk: ‘’Chavez echt moet dit nu? Ga je me dit nu echt laten zien kunnen we dat niet nog even uitstellen?”. Dan hoor ik hem bijna lachend hardop zeggen: ‘’Goh Marloes wat denk je ervan? Hoelang wil je dit nog lekker laten zitten en er zelf mee blijven worstelen? Kom op, eruit met die handel!” Achteraf als ik dan weer rustig ben, ben ik hem altijd dankbaar! ‘’Het lucht op’’

 

In het begin vond ik dat echt wel heel spannend. Ik moest daar echt aan wennen, maar eigenlijk gaat dat nu vanzelf. Je bouwt echt een vertrouwensband op met elkaar. Ik durf dan nu ook echt alles tegen mijn coach Monique te zeggen en daardoor kunnen we stapjes vooruit maken. Hoe magisch is dat, het zijn oprechte verbindingen en dat is toch waar het in het leven om draait!

 

Zijn we daar niet allemaal stiekem naar opzoek, naar altijd en overal jezelf kunnen zijn. Elkaar echt zien en horen zonder het mooier te willen maken omdat je bang bent anders te falen. Zijn we dat in deze maatschappij niet een beetje kwijtgeraakt?

Laten we de paarden als voorbeeld nemen, naar ze kijken en het gevoel binnen laten komen.

Ik ben ik, en jij bent jij en dat is helemaal oké!"

Marloes

"Ik was heel erg bang voor honden en Ollie ging mij helpen. Ik moest met Ollie een parcours lopen en ik moest lopen als de leider. Ook wiebelen met je tenen en blazen. Het is altijd heel leuk met Ollie, want het is een heel lief schattig paardje. Monique heeft mij veel geleerd over honden. Nu gaat het heel erg goed met honden. Soms aai ik ook honden."

Diede, 7 jaar

"Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en interesse ging ik op een avond naar Monique en Chávez voor mijn coachingsessie met paarden. Ik ben al mijn hele leven bekend met paarden dus dat gedeelte was voor mij niet nieuw. Toch was dit een andere ervaring dan mijn gebruikelijke omgang met paarden en het rijden.

 

Na een korte inleiding waarin mijn vraagstuk helder was ben ik de bak ingestapt. Monique bleef buiten de coachings”zone” staan zodat ze met mij in gesprek kon gaan en Chávez en ik alle ruimte kregen om te “voelen”. Chávez reageerde gelijk heel sterk op mijn spanning. Monique verhelderde dit gedrag voor mij op een duidelijke manier en stelde verschillende vragen. Steeds aflezend hoe Chávez hierop reageerde. Hoe meer Monique de diepte inging hoe meer Chávez een beschermende rol innam. Wat een bijzondere ervaring was het dat een dier, die helemaal niet begrijpt wat er gezegd wordt, intuïtief aanvoelt wat er gaande is. Voor mij was het een gigantisch leerproces. Mijn hoofd “uitschakelen” en inzichtelijk krijgen wat ik voel.

 

Ik zou iedereen aanraden als cadeautje voor jezelf om eens een sessie bij Monique en Chávez te doen. Het werkt ontzettend verhelderend. Alles gaat in een prettige en vertrouwde sfeer zodat niks ongemakkelijk voelt.

 

Ik wil Monique en Chávez dan ook enorm bedanken voor deze bijzondere ervaring."

Ashley Buick

Irene van Kemenade

"Ik vond mijn ontmoeting en de snelle connectie met Chavez uitermate indrukwekkend. Chavez en Monique haalden feilloos mijn kwetsbare punten naar boven waardoor het een emotionele maar zeer waardevolle ontmoeting werd, die me ook daarna nog een aantal dagen intensief heeft bezig gehouden en aangezet heeft tot het maken van keuzes. 

 

Deze sessie bij MO.care was een zeer bijzondere en uiteindelijk heilzame ervaring die ik iedereen van harte kan aanbevelen.  

 

Groet, Irene"

"Ik heb begin zomer een sessie gehad bij Monique,  met m'n eigen paard omdat ik weleens wilde zien hoe hij op mijn gevoelens en emoties die ik op dat moment had reageerde. Ik ben er blanco ingegaan, had dit nog nooit meegemaakt. Ik werd samen met m'n paard in de binnenbak van de manege gezet, de bak was kleiner gemaakt d.m.v afzetlint. Er werd contact met mij en m'n paard gemaakt, iets wat we vaker hebben natuurlijk, maar ik mocht hem niet aankijken. Mijn paard reageerde in 1e instantie "gewoon ", hij dacht, even lekker kroelen! Maar omdat ik hem niet aankeek ging hij reageren. Ik zat in mijn eigen gedachten,  en die had ik op dat moment heel veel.  Teveel meegemaakt op een te korte tijd. Ik worstelde ook met keuzes, keuzes die ik wel of niet wilde maken. De reacties van mijn paard waren geweldig,  hij reageerde, en hoe!

 

Ik vond dit een hele bijzondere ervaring, heb er daarna nog lang bij stil gestaan.

 

Monique handelde heel professioneel,  bleef continu buiten het afzetlint de boel observeren. 

 

Ik heb er toen veel aan gehad,  en heb nu ook keuzes gemaakt. Een aanrader, dit blijft niet bij 1 sessie."

Karianne

"Enige tijd geleden werd ik door Monique uitgenodigd om mee te doen aan een sessie met haar paard Chevaz. Hoewel ik altijd erg kritisch sta tegenover dit soort nieuwe vormen van "trainingen" was ik volkomen verbaasd over datgene wat ik tijdens de sessie heb ervaren. Monique wist op een professionele manier de talenten van haar paard effectief in te zetten om juist de gevoelens die bij mij aanwezig waren zichtbaar te maken. Na een periode van druk bezig zijn met bestuurlijke activiteiten, ben ik sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen, niet meer actief in de gemeenteraad. Omdat ik mezelf nog fit en energiek genoeg voel, ben ik mezelf nu aan het orienteren op andere maatschappelijke bezigheden. Ik ben dus zoekende. En juist dat laatste gaf Monique met Chevaz helder en duidelijk aan.
Wel zal er een gedegen follow-up in de vorm van een vervolgtraject i.h.k.v. coaching moeten plaats vinden vind ik ,om de sessie nog effectiever te laten zijn."

Drs. P.M.I. van den Kieboom

Chavezbew.png
LOGO.png
bottom of page